Johannes Eriksson föddes den 29 oktober 1869 i Karl-Ers i Bjärström, som sedermera blev hans hem, barn till Erik Johansson och Wilhemlina Jansdotter. Han var den tredje i syskonskaran Anna Wilhemlina, Mathilda Katarina, Johannes själv och Edla Kristina. Han gifte sig med Maria Mathilda Johansdotter som hade stor betydelse för bygden som barnmorska och tillsamman fick de sonen Jan-Erik Eriksson.

1903 blev Johannes slöjdlärare vid Ålands Folkhögskola.
1917 valdes han till Finströms kommunal-fullmäktiges ordförande.

Han omnämns som ”bondehövdingen” och valdes som ordförande för mötet på Folkhögskolan då Ålandsrörelsen startade. Johannes deltog i resan över till Stockholm där man överlämnade en stor namninsamling om att ålänningarna ville tillhöra Sverige i stället för Ryssland. Därefter sändes han på många resor till bland annat Paris, London och Geneve av det slag som kan ses som diplomatresor.

Slutligen avgjordes Ålandsfrågan och Åland blev ett självstyrt, demilitariserat och neutraliserat område. Åland firade 100 års jubileum 2022-2023.

Johannes blev invald i Ålands förstas landsting 1922 och satt som förste vicetalman under hela sin tid där fram till 1937. Han dog den 21 juli 1939. Johannes Eriksson är således en viktig och stor del av vår åländska historia.

Idag förvaltas gården av Södra Finströms Byalag r.f. och används som socknens byagård.